Sudi-sudikanlah Untuk MengKlick Banner Di Bawah Ni... Thank You...

Friday, 15 July 2016

Hello Darling, Hi Mate, Are you alright Love?

Hello Darling, Hi Mate, Are you alright Love?

Tu semua greetings yg memang hari2 aku akan dengar masa aku kat UK selama hampir 2 tahun dulu...

Diorg ni mmg very polite, especially dekat tempat yg aku tinggal dulu area Yorkshire...

Dan kalau nak tau, accent diorg berbeza2 ikut kawasan... Yorkshire lain, Scottish lain, Liverpool lain, Londoner lain...

Jarang aku jumpa org2 British ni yg meninggikan suara... adalah pernah sekali dua tu, bohong la kalau tak ada langsung kan...

Hello Darling/Love.... ni biasanya ucapan dari lelaki kepada pompuan dan jugak sebaliknya..
Hi Mate... biasanya ucapan antara jantan2...hahaha
Are you alright?.... greeting standard

Mula2 tu rasa janggal jugak bila awek2 omputih ni sapa aku dgn panggilan Darling ataupun Love...

Tapi bila dah makcik2 dan nenek2 pun panggil mcm tu, dah kira biasalah...hahaha

Ada sekali tu aku pegi carboot sales, sepanjang2 lorong carboot tu lah diorg yg pompuan semua sapa aku Darling/Love... tersengih2 jer aku masa tu..

Aku rasa kat Mesia ni pun kita kena lah jugak amalkan greetings mcm ni..

Maksudnya greeting or bagi salam kat semua orang, tak kira lah kita kenal ataupun tidak orang tu...

Kalau berat sangat mulut tu nak bagi greetings ataupun beri salam, at least bagilah senyuman, jangan lah muka tu nak ketat jer ataupun mengkut mcm tauhu benyek...

Tambahkan manis dalam senyuman, kurangkan manis dalam minuman... pesanan dari Prof Spenda...

5 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...