Sudi-sudikanlah Untuk MengKlick Banner Di Bawah Ni... Thank You...

Saturday, 2 July 2016

Tolong la Jangan Salah Guna Emergency Lane...

Alhamdulillah, aku dah sampai kampung untuk cuti raya..

Risau gak tadi takut2 jam teruk kat highway ke selatan..

Tapi rupanya hari Sabtu ni org masih belum ramai lagi yg balik kampung..

Perjalanan aku tadi memang smooth..

Cuma jam sikit masa kat Simpang Ampat...

Sikit jer jam tu, maybe ada accident sikit kot, tapi aku nampak mcm siap ada bomba lagi...

By the way, disebabkan accident sikit tu still traffic jam jugak...

So, aku tengok masing2 pun sabar lah menempuh jam tu..

Tiba2 aku tengok adalah beberapa beruk yg jenis tak sabar ni potong kiri guna emergency lane..

Kurang lah sikit pahala puasa aku tadi maki hamun diorg sensorang kat dlm kereta..

Aku pelik mentality diorg yg suka guna emergency lane sesuka hati ni...

Diorg tak pikir ke kalau ambulance, polis or bomba nak lalu masa kecemasan kan dah menyusahkan..

Semua orang nak cepat, tapi jgnla selfish mementingkan diri sendiri...

Bagi aku orang2 yg suka guna lane kecemasan ni tergolong dlm golongan beruk2 yg masa kecik dulu taknak mampos, bila dah besar menyusahkan orang..

Cubalah ubah mentality tu...Emergency lane untuk digunakan waktu KECEMASAN SAHAJA...

Pernah sekali tu aku bawak sorang technician dari Italy, masa tu kitorg baru balik dpd Lumut...

Aku yang drive, dan masa tu ada accident dan berbondong2 beruk2 ni lalu emergency lane...

Mamat Italy ni punyalah marah, siap turunkan tingkap bagi jari tengah kat beruk2 tu...

Rasa malu lak aku sebagai org Malaysia nih..

So, aku harap sangat, TOLONGLAH JANGAN GUNA EMERGENCY LANE sesuka hati lagi..

Jangan malukan Malaysia ok...

Selamat Menyambut Eidul Fitri... :) 

2 comments:

  1. kalau dekat highway, yes, mek agree. tapi kalau dekat kelantan, jalan satu lane sebelah, kena time nak pegi keje, ade jugak yg jenis dah pencen nak cari ns pg, haaa. itu mmg ptong blah kiri pn mek cakap tak apa okei.

    ReplyDelete
  2. Saya kalau nampak orang ikut emergency line nie memang saya hon kan..
    Macam dia sorang je nak cepat..
    Tak boleh nak sabar betul..
    Yang peliknya, yang guna kereta besar2 je suka lalu emergency line nie..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...